Basında Biz
Yönetim KURULU BAŞKANI: Cem BAŞAR
YÖN. KRL. BŞK. YARDIMCISI: Mustafa Karamustafa
Muhasip : Ali Yılmaz
Sekreter: İbrahim Çemçem
Üye: Bahri Kısa
Üye :Hidayet Yılmaz
Üye:Bayram Özsoy
Denetim Kurulu Başkanı: Cumali Yılmaz
Denetim Kurulu Üyesi: Satı Muhittinoğlu
Denetim Kurulu Üyesi : Vedat Demiral
Cem Başar aslen Kastamonu Abanalı’dır. 1990 yılında Bayrampaşa / İstanbul ‘da doğdu. ilkokul
ortaokul ve liseyi İstanbul!da okudu. 2008-2010 yılları arasında Muğla Üniversitesi Arıcılık programını
bitirdi. 2010-2013 yılları arasında Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünü bitirdi.
2013-2014 yılları arasında Türkiye Kalkınma Vakfına bağlı Destek A.Ş de çalıştı. 2015 ten beri
Kastamonu da yaşamaktadır.

Kestane Balı Üretimi Eğitimi Tamamlandı
Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliği ile Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda “Kestane Balı Üretimi Eğitimi” düzenlendi.
Eğitim programının açılışına Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Arı Yetiştiricileri Birliği Şube Başkanı Ahmet Erden, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu ve çok sayıda üretici katıldı.
Eğitim programın açılışında konuşan Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, üreticilere hitap ederek; “Orman teşkilatları olarak arıcılığa ev sahipliği gibi bir konumumuz var. Kurum olarak sizleri ne kadar desteklesek az diye düşünüyorum. Bu konuda emin olun şu ana kadar yaptıklarımızdan daha fazlasını yapmak istiyoruz. Yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz, farkındayız. Bu konuda tüm arkadaşlarımızı sizlerin daha iyi ortamlarda, daha fazla bal üretimi yapacak şekilde, ormanlarımızın yönetilmesi konusunda tüm ekibimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda siz kıymetli üreticilerimizin bize sunacağı her türlü projeyi, her türlü öneriyi ciddiyetle ve önemle dikkate alacağımızı, sizlerin yaptığınız mesleği daha da geliştirebilmeniz konusunda her türlü desteğe hazırız” dedi.
Kastamonu’nun en fazla kestane ormanlarına sahip olan bir il olduğunu vurgulayan Sönmezoğlu; “Takriben 17 bin hektar civarında kestane ormanlarımız var. Bu ormanlar hem kestane meyvesinin üretimi hem de kestane balı üretimi konusunda çok daha etkin ve çok daha geniş üretim kapasitesine erişebilir. Bu konuda sizler farklı farklı yerlerde kendi imkânlarınızla bu faaliyeti sürdürüyorsunuz. Başta Kastamonu Üniversitemiz, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve kıymetli hocam Prof. Dr. Ömer Küçük bu çalışmaları çok önemsiyor.
Ormanların korunması, geliştirilmesi, ormanların doğa turizmine yönelik hizmetlerinin artırılması ve geliştirilmesi, odun dışı orman ürünlerinin üretimi konusunda daha yeni yaklaşımlar, daha güzel uygulamalar yapılabilmesi, sizlerin ve bizlerin bilgilendirilmesi, daha bilinçli bir şekilde bu işlerin ve hizmetlerin yapılabilmesi noktasında çok büyük gayretleri var. Cumhurbaşkanlığımızın da bu konuda Üniversitemizi ve Orman Bölge Müdürlüğümüzü görevlendirdiğini, bu konuda bizi desteklediğini bilmenizi istiyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte, pandemi şartlarının daha normalleşmesiyle birlikte sahada daha fazla işbirliği yaparak, sizlerin beklentilerini azami ölçüde karşılayarak; inşallah arıcılığı, bal üretimini daha da geliştirmek, Türkiye’de daha saygın ve önemli bir yer elde etme konusunda hep birlikte daha güzel işler yapabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Fahri Sönmezoğlu, hali hazırda bölgede tescillenmiş 8 tane Bal Ormanı olduğunu söyleyerek; “Takriben bin hektarlık bir orman alanını bu iş ve hizmetler için ayırdık. Önümüzdeki süreçte hep birlikte daha fazla faaliyet yürütmeyi hedefliyoruz. Bu konuda hep birlikte daha güzel çalışmalar yaparak, Kastamonu’yu bal üretim merkezi yapmalıyız. Türkiye’nin en kaliteli balını üretildiği bir yer olabiliriz. Geniş ve sarı ormanlarımızı çok daha fazla bal üretebiliriz.
En büyük hedefimiz ve amacımız Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük bal üretim ormanını bu topraklarda kurmak olduğunu belirten Sönmezoğlu, “Bu konuda da sürekli araştırma yaptığımızı bilmenizi istiyoruz.
İnşallah en güzel projeleri yaparak, ülkemizin ve Kastamonu’muzun daha iyi noktalara gelmesini, Kastamonu’nun bal üretiminde Türkiye’de hak ettiği yere gelmesi ve üreticilerimizin gelirlerini daha yükseklere çıkartılmasına vesile olabiliriz” şeklinde konuştu.
Ormancılık ve Tabiat Turizm İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük; Arıcılığın dünyada en yaygın yapılan tarımsal faaliyetlerden biri olduğunu söyleyerek; “Bal ve arı ürünleri çalışmalarını hep birlikte daha ileriye taşıyacağız. Bal üretimi noktasında bakıldığında dünyada kovan başı bal miktarı ortalama 20 kg’dır. İlimizde maalesef bu miktar oldukça düşük. Yıllar itibariyle değişmekle birlikte 8-11 kg. civarında değişiyor. Ülkemiz ortalaması 16 kg’dır. Burada ilk önce bir hedef belirlememiz gerekiyor. Sayın Orman Bölge Müdürümüz; ‘Değil Türkiye’nin, dünyanın en büyük, en kaliteli, en nitelikli Bal Ormanı’nı gelin beraber kuralım’ diye ifade ettiler. Üniversite olarak bu konuda çalışma içerisindeyiz. Bal ormanımızın niteliği, çeşitliliği, kalitesi, sahip olduğu otsu, odunsu bitkilerin varlığı, çiçeklenme döneminin uzunluğu bize üretilecek bal miktarının yanı sıra bal kalitesinin de artacağını işaret ediyor. Dolasıyla bizim ilk hedefimiz kovan başı üretilecek bal miktarının en az Türkiye ortalaması olan 16 kg’a çıkması olmalıdır. Ardından bu hedefimiz, Türkiye ortalaması üzerinde bir il olarak bal üretimini gerçekleştirmeyi hedeflememiz gerekiyor. Bunun yanında sadece bal değil, propolisinden tutun arı sütüne kadar diğer arı ürünlerini de çok önemsiyoruz. Bunlar aynı zamanda ürün çeşitliliği demek, nitelikli ürün demek, katma değer ürün demek ve sizin bal üretiminde karşılaştığınız işletme maliyetinin düşmesi, karlılığınızın artması demek, piyasada rekabet edebilirliğinizin artması demek. Üniversite olarak sizlerin yanındayız” diye konuştu.
Akredite olan MERLAB’da bal analizinde bölgede tek araştırma laboratuvarına sahip olduklarını söyleyen Prof. Dr. Küçük; “Burada yapılan her türlü analiz ve testler ulusal ve uluslararası akreditasyon belgesiyle belgelendiriyor. Bu belge her türlü şartlarda her türlü ortamda satışa sunabileceğinin belgesidir. Bu imkanın bal üreticilerimiz tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Hali hazırda balın kalitesi nedir, öncelikle bunu net olarak bunu ortaya koyabileceğiz. 2’ncisi bu standardı daha yukarıya nasıl taşıyabiliriz, markalaşarak piyasa ile nasıl rekabet edebiliriz. Burada sahip olduğumuz ekosistemle biz ürettiğimizin çok daha kalitelisini ve çok daha fazlasını üreteceğimize inanıyoruz. Bu konuda üniversitemiz bünyesinde halihazırda ormancılık ve tabiat turizmi sahasında 3 tane şirket kurulmuş durumda. Bu şirketlerin bir tanesi TÜBİTAK’ın destekleriyle bal üretimiyle alanıyla ilgili kuruldu. Hem Yüksek Öğretim Kurumumuz, hem Tarım ve Orman Bakanlığımız, hem de Cumhurbaşkanlığımız burada yapılan işleri yakından takip ediyorlar. Yakın zamanda Cumhurbaşkanlığımızdan bir heyet bizzati buraya ziyarete gelecek.” dedi.
Kapılarımız her daim bal üreticilerine açtıklarını belirten Prof. Dr. Küçük, “ Kestane balında markalaşmada bir adım öte gitmeliyiz. Kestane ormanlarının yayılışı ve kalitesi bakımından Kastamonu Türkiye’de ilk beşte. Hem patent hem markalaşma konusunda adımlar atılmıştır. Marketlerde Kastamonu markalı olarak sadece bal değil, arı ürünlerinde yer almasını istiyoruz. Üniversite olarak bu noktada mevcut eğitimlerimizi de devam ettirme arzusundadır. Bu konuda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal her türlüğü desteği bizlere sağlamaktadır.” dedi.
Konuşmaların ardından Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERLAB) Öğretim Görevlisi Merve Zurnacı, TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2017 Standardına göre Balda HMF Tayini ve Şeker Kompozisyonu (Glikoz, Fruktoz ve Sakkaroz) tayini kapsamlarında akredite olan MERLAB’ın çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Bilgilendirme sunumunun ardından Oturum Başkanlığını Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Akkuzu’nun yaptığı “Kestane Balı Üretimi Eğitimi” programına geçildi.
İlk olarak konuşan Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Hendek Ertop bal çeşitleri, Türkiye ve Kastamonu’nun bal üretimindeki yeri, Kastamonu balının özellikleri ve tescili konuları üzerinde durduktan sonra “Kestane Balının Kalitesi ve Ayırt Edici Özellikleri” üzerinde kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Çeter “ Kestanenin Tozlaşma Biyolojisi ve Kestane Balının Palinolojik Özellikleri” konulu sunumunda kestanenin sınıflandırılması, yayılışı, tozlaşma, kestanenin polen yapısı ve kestane balının palinolojik özellikleri konuları üzerinde durdu.
“Arıların Paraziter Hastalıkları” başlıklı sunumu gerçekleştiren Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mübeccel Atelge nozemosis, amoebiasis, varroosis ve diğer paraziter hastalıklar ile ilgili detaylı bilgiler sundu.
Kastamonu arı yetiştiricilerini temsilen Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden “Kestane Balının Üretimi, Mevzuatı, Yönetimi ve Konaklaması” başlıklı sunumu çerçevesinde Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği’nin kuruluşu, Birliğin faaliyetleri, konaklama, bal üretimi ve arıcılık sektörünün sorunları vb. konular üzerinde bilgilendirmede bulundu.
Son olarak Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Ünal’ın “Kestane Ormanlarının Kastamonu’daki Yayılışı, Hastalıkları ve Mücadelesi” konusundaki sunumunu takiben Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü Murat Nuri Baykalı başta kestane gal arısı ve biyolojik mücadelesi olmak üzere zararlılar ile mücadele uygulamaları üzerinde bilgiler verdi.
Konuşmacılar sunumları sonrasında konu ilgili katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Konuşmacıların ardından Oturum Başkanı Prof. Dr. Erol Akkuzu, sunumlar hakkında değerlendirme ve teşekkür konuşması gerçekleştirdi.
Eğitim programı, eğiticilere teşekkür belgelerinin takdimi ve katılımcılara ise katılım belgelerinin takdimi ile son buldu.

Kastamonu’da Arıcılık & Arı Ürünleri Çalıştayı Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliği ile 3 Kasım 2021 tarihinde Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda “Kastamonu’da Arıcılık & Arı Ürünleri Çalıştayı” 2 oturum halinde gerçekleştirildi.
Çalıştay programına Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün, Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile akademik personelimiz ile öğrenciler, çalıştayın konuşmacıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çalıştay programının ilk konuşmasını Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu yaparak şunları söyledi, “Arıcılık eski uygarlıklardan günümüze kadar insanların ilgisini çeken ve insan hayatında önemli yeri olan bir tarımsal ormancılık etkinliğidir. İnsanlara sunduğu doğan ürünlerle toplumun sağlıklı gelişimine, bitkisel üretimin sürekliliğinin sağlanmasına sosyo-ekonomik açıdan katkılarda bulunmaktadır.
Kategorik olarak arıcılık, bir tarım faaliyeti olarak sınıflandırılsa da konuya dikkatli şekilde bakıldığında, bir “tarımsal ormancılık faaliyeti” olarak da değerlendirilebileceği görülmektedir.
Ülkemizde üretilen balın dörtte bir yakını doğrudan çam balıdır. Çam balı tamamen orman alanlarında ve bir orman ağacı olan kızılçamdan elde edilmektedir. Orman kaynaklarımızın sürdürebilir bir şekilde, koruma-kullanma ilkesi ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde çağdaş bir anlayışla halkımızın hizmetine sunulması için, yapılan hizmetlerden birisi de bal ormanlarının kurulmasıdır.
Bu bağlamda, Orman Genel Müdürlüğü bal ormanlarının kurulmasında mevcut her tür vejetasyon, orman ekosistemine olumlu etkileri sürdüğü sürece korunacak ve genetik çeşitlilik muhafaza edilecektir. Doğaya yakın bir ormancılık anlayışı içinde ormanların kendini yenileme güçlerinden faydalanılacak, gelişen doğa ve çevrecilik bilinci içinde ekoloji ve ekonominin kaynaştığı yeni ve çağdaş bir işletmecilik anlayışı ile çalışılacaktır. Öncelikli gayenin bal üretimi ve bu sayede yöre halkına gelir oluşturma, toprak koruma ve erozyon kontrolü yer almaktadır. Bal ormanı oluşturulacak alanda flora ve vejetasyon çalışması yapılacak, arıcılık için elverişli nektar ve polenli bitki yoğunluğu belirlenecek, mevcut durum tespit edildikten sonra ne kadar ekim/dikim ihtiyacı olduğu tespit edilecektir.
Bu bağlamda Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde, 8 adedi Kastamonu, 10 adedi de Sinop ilimizde olmak üzere toplamda 18 adet, 1616 Ha’lık alanda Bal Ormanı tesis etmiş bulunmaktayız. Arılardan, bal, balmumu, polen, arı sütü, propolis, arı zehiri gibi ürünler elde edilmektedir. Çam ve kestane balı, bal üretimi konusunda çok önemli bir yer tutmaktadır. Yöremizde kestane balı ön plana çıkmaktadır. Gerek sağlık açısından faydası gerekse ekonomik değeri ile kestane balı çok önemli bir değere sahiptir.
Kastamonu ilimizde yaklaşık olarak 17 bin Ha, Sinop ilimizde de 7 bin Ha’lık alanda yayılış gösteren kestane ormanlarından kestane balı üretilmektedir. Bölgemizde bal üretiminin yapıldığı kestane, ıhlamur, akasya, akçaağaç, meşe, gürgen, söğüt, yabani elma, kiraz, kızılcık gibi ağaçlar, ormangülü, defne, kuşburnu, ahududu, kocayemiş, alıç, böğürtlen, üvez, ateş dikeni, ayı üzümü, orman sarmaşığı gibi çalı formasyonundaki ağaççıklar, geven otu, kantaron, kekik, laden, üçgül otu, karabaş otu, hindiba gibi otsu bitkiler bulunmaktadır.
Dünyadaki tüm canlıların yaşamı arının kanatlarının üstündedir. Arı varsa yaşam var, yoksa tüm canlıların yaşamı için son 3-4 yıl kaldı demektir. O halde arıyı yaşatmak ve geliştirmek tüm canlıların yaşamına katkı sunmak demektir. Arıları korumak, geliştirmek ve çoğaltmak aslında ormanlara da hizmet etmek ve geliştirmek demektir. Biz ormancılar arıcılığı destekleyerek aslında ormanları ve biyolojik çeşitliliği destekliyoruz. Kurumumuz bu çerçevede hareket ederek, yapılan ormancılık faaliyetlerinde (Ağaçlandırma, suni tensil çalışmalarında yangın emniyet şeritlerinde) arıcılık için uygun yonca, korunga, peygamber çiçeği, geven, karahindiba, püren, yakıotu, beyaz ballıbaba, ormangülü, defne, keçiboynuzu gibi otsu ve odunsu bitkilerin korunmasına itina göstermektedir. Bölge Müdürlüğümüzce yapılacak olan fidan üretimlerinde arıcılık için faydalı kestane, akasya, ıhlamur gibi türlerin üretimine öncelik verilmektedir.”
İkinci konuşmayı yapan Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük de, ”Üniversitemiz tarafından yapılan Kastamonu’da Arıcılık ve Arı Ürünleri Çalıştayı’nı gerçekleştiriyoruz.
Bölgesel Kalkınma odaklı Misyon Farklılaşması projesi kapsamında Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşan üniversitemiz paydaşları ile birlikte çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda ormancılık ve tabiat turizmi ile ilgili çalıştay, konferans kurs, seminer, eğitim ve nitelikli işgücü eğitimi şeklinde 64 faaliyet yapılmıştır. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile sadece ihtisaslaşma alanımızla ilgili araştırma geliştirme konularını kapsayan 19 işbirliği protokolü imzalanmış, sektöre 13 danışmanlık hizmeti verilmiştir. Turizm ve ormancılık alanı ile ilgili Orman ürünleri uygulama ve araştırma merkezi ve Tabiat turizmi uygulama ve araştırma merkezi olmak üzere 2 adet uygulama ve araştırma merkezi kurduk.
Bu vesile ile 25 Kasımda Kastamonu Tabiat Turizmini, 2022 yılı Şubat ayında ise Uluslararası Orman ve Çevre Koruma kongresini yapacağımızı belirtmek isterim. Üniversitemiz paydaşları ile birlikte araştırma geliştirme faaliyetlerine büyük önem vermekte ve bu konuda yapılan çalışmalar bütün imkânlarını kullanarak desteklemektedir.
Nitekim 2020-2021 yılında 22 adet patent müracaatında bulunan üniversitemizin patentlerinin 3 adeti ihtisaslaşma alanı ile ilgilidir. Bunun yanında ihtisaslaşma sahası ile ilgili 1 faydalı model 3 tasarım ve 2 marka başvurusunda bulunulmuştur. Diğer taraftan Üniversitemizde TEKNOKENT bünyesinde çok sayıda şirket kurulmuş olup bu şirketler faaliyetlerine devam etmektedir. Kurulan bu şirketlerden 4 tanesi ormancılık ve tabiat turizmi ile ilgilidir. Sektörde nitelikli iş gücü eğitimleri veren üniversitemiz aynı zamanda hem ormancılık hem de tabiat turizmi alanlarında nitelikli personel yetiştirme noktasında lisansüstü programlarımızda yüksek lisans ve doktora çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Bilimsel araştırma projeleri koordinatörlüğü tarafından bölgenin ve ülkenin kalkınmasında önem arz eden projeler desteklenmekte olup yıllık ortalama 65 civarında projeye destek sağlanmaktadır.
Üniversitemize hibe yoluyla kazandırılan Ormancılıkla ilgili eğitim tasarım, ürün geliştirme, analiz ve testlerin yapılacağı Ahşap ve panel mobilya inovasyon merkezi yakında hizmete açılacaktır. Bu merkezimizi çok önemsiyor, burada yapılacak çalışmalar bölgemize önemli katkılar sağlayacaktır.
Bir ay önce yine üniversitemizde kestane balı eğitimini gerçekleştirdik. Bugün Arıcılık ile ilgili daha kapsamlı bir faaliyette çalıştayda beraberiz. Kastamonu Turizmde olduğu gibi ormancılıkta ve odun dışı orman ürünlerinde de önemli bir potansiyele sahip. Bunlardan birisi de bal ve arı ürünleridir.
Üniversite olarak üreticilerimizle katma değerli nihai arı ürünleri çeşitliliğini ve kalitesini artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu bağlamda TÜRKAK tarafından akredite edilen merkezi araştırma laboratuvarımızda artık bal analizleri yapılmaktadır. Civar illerden analiz için bal numuneleri laboratuvarımıza gelmeye başlamıştır. Artık, üretilen balın kalitesi tespit edilecek daha nitelikli hale getirebilmek için gerekli çalışmalar yapılabilecektir.
Arıcılık ve Arı Ürünleri çalıştayının, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen misafir hocalarımıza, üniversitemiz akademik ve idari personeline, Türkiye Arıcılar Birliği başkanına, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne ve tüm katılımcılara teşekkür ederim.” dedi.
Üçüncü konuşmayı yapan Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt ise, dönem dönem kendisinin de arıcılık ile ilgili çalışmalarının olduğunu ifade ederek; “Cenab-ı Allah bizlere ayrı ayrı nimetler vermiş. Hakikaten bir arının neler yaptığını, bir mucize olduğunu, her konuda insanlarımıza ne kadar faydalı olduğu gerçekten önemli. Üniversitemize ve paydaşlarına teşekkür ediyorum. Bu çalıştay gerçekten çok önemli” diyerek çalıştayın hayırlı olmasını diledi.
Son konuşmayı yapan Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü de, katılımcıları selamlayarak; “Bu çalıştayın gelir, üretim ve istihdam alanında ilimize büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu vesileyle ülkemize, ilimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından çalıştayın ilk oturumunda oturum başkanlığını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Emin Duru yaparak Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, KTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Düzce Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Üniversitemiz Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Çeter konuşma ve sunumlarını yaptı.
Çalıştayın ikinci oturumunda da oturum başkanlığını Üniversitemiz Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Çeter’in yaptığı çalıştayda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Duru, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkök, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Hendek Ertop ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Cevat Nisbet de konuşma ve sunumlarını yaptı.
Konuşmacılar, sunumları sonrasında konu ilgili katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.
Çalıştay, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ve katılımcılara ise katılım belgelerinin takdiminin ardından son buldu.










Kastamonu Arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden, üretici sayısının artması ve iklimsel özelliklere bağlı olarak geçen yıl, önceki yıla göre kestane balı rekoltesinin arttığını söyledi.
Kastamonu Arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden, üretici sayısının artması ve iklimsel özelliklere bağlı olarak geçen yıl, önceki yıla göre kestane balı rekoltesinin arttığını söyledi.Erdem, AA muhabirine, 2003 yılında kurulduğundan bu yana birlik başkanlığı yaptığını söyledi.Kastamonu’da aktif olarak 1000 arıcının bulunduğunu aktaran Erden, bunların yüzde 60’ının kıyı kesimlerde kestane balı, diğer bölümünün de iç bölgelerde çiçek balı ürettiğini anlattı.
Bölgede kestane ağaçlarının bol olduğuna dikkati çeken Erden, “Orman Bölge Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre, bölgemizdeki kestane ağaçlarının aşısız olması nedeniyle diğer bölgelere göre damak tadı, kalite, mineral açısından farklı olduğu belirtilmektedir. 2017 yılından bugüne kadar her yıl test yaptırıyoruz. Kastamonu kestane balı, mineral madde zenginliği açısından diğer illere göre kayda değer farklılık içermektedir.” diye konuştu.Kestane balı üretiminde Kastamonu’nun ön sıralarda bulunduğunu vurgulayan Erdem, “2019 yılında ilimizde 40 bin arı kovanı vardı. 300 ton civarında kestane balı alındı. 2020’de kovan sayımız 50 bine yükseldi. Verilen eğitimler, iklimsel özellikler ve arı sayısının artmasına bağlı olarak geçen yıl bal üretimimiz 500 tona yükseldi.” ifadesini kullandı.Kestane balının kilogramı 150 ila 200 lira arasında satılıyorErdem, kestane balının çok sayıda rahatsızlığa iyi geldiğinin bilindiğini dile getirerek, şunları kaydetti:”Kestane balına halk arasında ‘acı bal’ derler. Farklı bir aroması, geniz yakan bir lezzeti vardır. Düzenli kullanıldığında mide, solunum yolu rahatsızlıklarının yanında astım, bronşit, öksürüğe iyi geldiği biliniyor. Kolesterol, romatizma, alzaymır gibi hastalıklara iyi geldiği, kan pıhtılaşmasını önleyerek damarları koruduğu ifade ediliyor. Kestane balı, çiçek balına göre demir, kalsiyum ve fosfor bakımından daha zengin. Bu da vücudun direncini artırıyor. Kestane balının kilogram fiyatı geçen yıl 120-150 lira arasında değişmekteydi. Bu sene pandemide tüketimi arttı. Bu yıl kestane oranına bağlı olarak 150 ila 200 lira arasında satılıyor.”Şenpazar ilçesinde kestane balı üreten Raif Sezer ise 50 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, “Arıları kestanelerin bol olduğu yere götürürüz. Bal mevsimi geçtikten sonra toplarız. Yıllık ortalama 400 kilogram balımız, 100 kilogram civarında polenimiz olur. Tanıdık aracılar gelir ve balı alır. Onlar da başkasına satar.” diye konuştu.Bu yıl kestane balına ilginin arttığını aktaran Sezer, “Özellikle koronavirüse iyi geldiği düşünüldüğünden talep arttı. Elimizde de hiç bal kalmadı.” ifadesini kullandı.
Ahmet Erden, Kastamonu, Kovan, Güncel, Son Dakika
Kaynak: AA
7. Dünya Arı Günü Kastamonu’da kutlandı
– “Doğada, her yıl biyolojik kirlenmeler neticesinde 140 tür yok oluyor”
– “Bu yıl 300 bin arı kovanı, ilaçlama nedeniyle yok oldu”
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, doğada her yıl biyolojik kirlenmeler neticesinde yaklaşık 140 türün yok olduğuna dikkat çekerek, 2017 yılında bilinçsizle ilaçlamalar nedeniyle de 300 bin civarında arı kovanın yok olduğunu söyledi.
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 7. Dünya Arı Günü etkinlikleri gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, “2010 yılında bütün Dünya’da 29 Mayıs günü Dünya Arı Günü olarak kutlanmaya başladı. Dünya Arı Günlerinin en temel öğesi bizim çocuklarımıza bir çağrıda bulunmak, çocuklarımızla birlikte eğlenceler düzenlemek. Çocuklarımıza arı bilincini, çevre bilincini geliştirmek ve arıcılık sektörünün en temel olan gençlerimize bu mesleğe öğretebilmektir. Bu mesleğe gençlerimizle birlikte büyütüp, yaşlı nesillerimizi artık gençleştirmek amacımız. Dünya Arı Günü’nün en temelinde çevre ve çocuklarımız yatıyor. Dünyada her geçen gün doğal kaynakların yok edildiği, var olanlarında tahribata uğratıldığı bir süreç yaşıyoruz. Doğanın, dış faktörlerle her geçen gün biyolojik kirlenmeler ve bu biyolojik kirlenmeler neticesinde de canlı ve cansız olmak üzere yaklaşık 140 türün yani her yıl 140’a varan tür yok ediliyor. Buna birisini dur demesi lazım. Toprak verimliliğinin korunması sürekliliğinin sağlanması içinde ülkemiz açısından son derece önemli bulunmaktadır. Çünkü ülkemiz, bir tarım ülkesidir. Tarım yapmak zorundadır. Tarım ve hayvancılık ülkemiz için olmazsa olmazımızdır. Günümüzdeki iklimlerin bozulmasının, doğal varlıklarının da kaybolmasının oluşturduğu ekonomiye zararı bütün toplum katmanları olarakyavaş yavaş hissetmekteyiz. Bahse konu toprağın korunması ve tarımsal faaliyetlerinden sürdürülebilirliğin sağlanması için arıya ihtiyacımız var. Neden arıya ihtiyacımız var. Toprağın korunması ve tarımın verimli hale getirilmesi için polinasyon dediğimiz bir olay var, yani çiçeklerin tohumlanmasıdır. Yüzde 70 ürettiğimiz ve tükettiğimiz gıdayı yapan arılardır. Arılar, bizim
için toprak, su ve gübre kadar önemlidir. Onun içinde biz, bugünlerde arının varlığının ve arının vazgeçilmezliğinin altını çizmek istiyoruz. Bu noktada hareketle her yıl ülkemizin değişik coğrafyasında, değişik sistemler kanalıyla, ilaçlamalar kanalıyla 200-300 bin civarında arının kaybolduğu bir ülkede artık bizim, bırakın yılda bir kez her gün bizim çare bulmamız gerekiyor. Buradan tarımcı arkadaşlarımıza bir çağrıda bulunmamız gerekiyor. Bir gün gelecek artık polinatör yapacak böcek çiçeğe, tarımı verimli hale getirecek hiçbir tohumlayıcı bulunamayacaktır. Acımasızca yapılan bu ilaçlamalar, acımasızca toprağın dengesinin bozulması artık Türkiye’yi dur noktasına getirme zamana gelmiştir. 2017 yılında yüzde 30 arı civarında arı kaybettiyseniz, 2017 yılında illerinizde 300-400 bin arı kovanını ilaçlarla donattıysanız şapkayı önümüze koyup ta düşünmemiz gerekiyor” dedi.
Bal konusunda son derece duyarlı üretim yaptıklarına dikkat çeken Şahin, “Biz, bal üretimini geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın beslenmesi konusunda son derece duyarlı davranıyoruz. Bu duyarlılığımızda yaptığımız bütün etkinliklerde ortaya koyuyoruz. Biz, arıcılıkta da bal üretiminde de dünyada 2’inci sıradayız. Gençleştirici arıcılığın yapıldığı tek yer Dünyada, Türkiye’dir” diye konuştu.
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, arının hayatlarındaki yerinin çok büyük olduğunu belirterek, “ocuklarımız için yapılmış bir program ama burada çocuklarımızın az olması bizleri baya etkiledi. Keşke burada çocuklarımızı olup ta burası cıvıl cıval olsaydı. Bu yapılan etkinliklerin hepsi geleceğimiz olan çocuklarımız içindir. Çünkü çocuk yaşta arının balın, çevrenin, toprağın önemini çocuklarımızı anlatmamız aşılamamız lazım. İnşallah önümüzdeki günlerde arıcılarımıza plastik polen dudaklarından dağıtacağız. Elimizden geldiğince arıcılarımıza bundan dağıtacağız” şeklinde konuştu.
Kastamonu’da bal üretiminin az olduğuna işaret eden Başkan Babaş, “Kastamonu’da bal üretimi biraz az. Bunun için ne yapılması gerekiyor, bunları bir kere masaya yatırmamız lazım. Özellikle Tarım İl Müdürlüğü ile STK’larla bir araya gelerek kararlar almamız gerekiyor. Bu konuda ne gibi çözümler üretebilirsek bizim için kardır. Bu yüzden bunların bir programını yapmamız lazım. İnşallah bizde, böyle bir şeye vesile oluruz. Kastamonu, tarım ve hayvancılığın yapıldığı bir ildir. Ama görüyoruz ki kimse köylerinde, tarlalarında tarım yapmak istemiyor. Gençlerin çoğu köylerde durmuyor. Tarım arazilerinde çalışmıyor. İlla ki bir elinde bordrolu iş olacak orada çalışacak. Baktığımız zaman fazlasıyla tarım alanı, hayvancılık yapılabilecek alanlarımız var ki, ayrıca köyünde arısı bulunuyor, hayvanı bulunuyor ama ille de elime bordro alacağım diyor. Bunlar bizim için büyük problem, bunu nasıl kıracağımız üzerinde durmamız gerekiyor. İnsanlarımızı tarım ve hayvancılığa ciddi manada yönlendirmemiz gerek. Köylerimizin boşalmamasını sağlamamız gerek, herkes şehre geliyor o zamanda ne yazık ki çarpık kentleşme oluyor. Ardından sosyal boyuttaki sıkıntılar gelip bizleri buluyor” ifadelerini kullandı.
Kastamonu’ya yapılan yatırımlar hakkında da katılımcılara bilgiler veren Başkan Babaş, Kırık Barajı’nın ihalesinin gerçekleştirildiğini ve çalışmalarında başladığını belirterek, “Kırık Barajı tamamlandığında kapalı sulama sistemine geçilecek. Bu sistem sayesinde tarım arazilerimiz çok daha verimli ve kolay sulanabilecek. Bu sayede tarımcılıkta da hem verim hem de üretim inşallah artacak” dedi.
Başkan Babaş, Kastamonu Belediyesi’nin de desteklediği 7. Kastamonu Ahşap Fuarı’nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla açıldığını hatırlatarak, Kastamonu’nun yüzde 70’inin ormanlarla kaplı olmasından dolayı ahşap şehre olduğunu ve bu yüzde herkesi fuarı mutlaka gezip görmeye davet etti.
Kastamonu Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ahmet Erden de, 2003 yılında kurdukları birliğin şuanda 853 üyesinin bulunduğunu ifade ederek, “Bu üyelerimizin 2016 yılı itibarıyla Bakanlığımız (AKS) Arıcılık Kayıt Sisteminde kayıtlı arı kovan plakaları takılı olarak aktif 55 bin aşkın arılı kovanımız vardır. Bal üretimimiz bazı yıllar değişmekle birlikte yıllık 550-600 ton civarındadır. Ancak mevsimsel etkenlerden kaynaklı bu yıl üretim miktarı ortalamanın çok altında kalarak 150-200 ton civarında gerçekleşmiştir. Bu da kovan başı üretimin bu yıl ortalama 3-4 kg olarak gerçekleşmesine sebebiyet vermiştir” dedi.
Erden, 29 Eylül 2017 tarihinde açılacak olan ve 100’ü aşkın ülkenin katılacağı 45. Dünya Arıcılık Kongresine tüm üyelerini davet ederek katılmaları çağrısında bulundu.
Konuşmaların ardından yöresel halk oyunları ile çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ayrıca 7. Dünya Arı Günü nedeniyle okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ayrıca etkinliklerde Taşköprü Belediyesi tarafından davetlilere baklava, keşkek ve ekmek ikram ederken, ilçenin tanıtımının bulunduğu broşürlerde dağıtıldı. Cide Belediyesi de yöresel sarı yazma dağıtarak, davetlilere keşkek ve dolma ikramında bulundu. Etkinlikte Doğanyurt Belediyesi tarafından da şifa olarak bilinen meşhur yöresel kestane balı davetlilere ikram edildi. Kastamonu Arı Yetiştiriciliği Birliği de etkinlikte arıcılara bilgilendirici broşürler dağıttı.
Kastamonu Arıcılar Birliği Başkanı İstanbul Fuarını Ziyareti Etti video haberini resim üzerine çift tıklayarak izleyebilirsiniz.